Winkelen en shoppen

België is een uitstekend land om te winkelen. Houd je van shoppen dan kun je in ieder geval in de grotere steden terecht voor gezellige winkelstraten. Daar vind je inmiddels ook filialen bekende winkelketens zoals Kruidvat, Blokker, Hema en C&A. Maar ja, ga je daarvoor naar België?

Waar kun je goed shoppen in Belgie in 2024

  • Maasmechelen Village. 801. Winkelcentra. Zie toelichting onderaan.
  • Steden als Antwerpen, Brugge en Hasselt
  • Shopping Stadsfeestzaal. 360.
  • Woluwe Shopping Center.
  • Waasland Shopping. 136.
  • Médiacité Shopping Liège.
  • Proef de Waalse sfeer in Luik
  • Passage du Nord. Winkelcentra.

Je moet dus een beetje je best doen om ze te vinden, maar gelukkig zijn ze er nog wel. Het is jammer, maar ook in België verdwijnen winkels met karakteristieke producten steeds vaker uit het straatbeeld.

Het winkelaanbod past zich aan aan de behoefte. In steden die niet zo populair zijn bij toeristen vind je vooral winkels die “voorzien in levensbehoeften” zoals supermarkten, bakkers en slagers. In plaatsen die wel populair zijn bij toeristen moet winkelen een “beleving” zijn. Hippe kledingzaken, leuke souvenirshops, die vind je daar vooral.

Tip: Maasmechelen Village outdoor

Winkelcentra

Belgische steden wijken niet heel veel af van steden in Nederland. Je vindt de winkelstraten in het centrum. De bekende ketens zijn er prominent vertegenwoordigd, en in de straten daar direct in de buurt vind je die leuke gezellige kleine winkeltjes waar de klant nog koning is. Er zijn ook wel grote winkelcentra in Belgische steden, maar die worden door toeristen niet echt bezocht.

Toeristen slenteren liever door de winkelstraten, strijken neer op een terrasje voor een drankje en een hapje en gaan daarna verder met hun shopping middag. Een uitzondering zijn de oudere winkelgebieden in Antwerpen (Stadsfeestzaal) en Brussel (Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen). En dan is er nog Wijnegem, een overdekt winkelcentrum enkele kilometers buiten Antwerpen. Veel Nederlanders komen er graag vanwege de vele winkels met kleding en schoenen.

Wat is het grootste winkelcentrum van België?

Waasland Shopping aan de rand van de stad: het grootste gelijkvloerse winkelcentrum van België. Je vindt er een grote diversiteit aan kledingwinkels, restaurants en multimediavoorzieningen.

Wanneer zijn de openingstijden van winkels in België?

In België gaan de winkels wat later open dan in Nederland. De meeste zaken openen hun deuren van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 uur en 18.00 uur. In België is een koopavond niet gebruikelijk, houd er dus rekening mee dat je na zes uur ’s avonds vrijwel overal voor een gesloten deur komt. Supermarkten zijn soms wat langer open, daar kun je vaak tot rond 20.00 uur terecht. Verder is het in België vooral bij kleinere winkels gebruikelijk dat ze tussen de middag gesloten zijn vanwege lunchpauze.

Heeft Belgie koopzondagen?

In Nederland begint het steeds gewoner te worden dat winkels op zondag open zijn. In België is dat anders. Daar zijn op zondag maar heel weinig winkels open. De belangrijkste reden hiervoor is dat de wet in België voorschrijft dat winkels per jaar maar 6 zondagen open mogen zijn. Sommige bakkerszaken zijn op zondag wel geopend, omdat mensen dan graag ontbijten met vers brood. Maar hier staat dan vaak een sluitingsdag gedurende de rest van de week tegenover.

In toeristengebieden zijn winkels soms wel op zondag geopend. Zo kun je in de Belgische kustplaats Knokke op zondag wel gewoon gaan shoppen. Daar zijn de meeste winkels op dinsdag of woensdag gesloten. Ook in Antwerpen zijn veel winkels op zondag geopend, maar vaak alleen bij bijzondere gelegenheden zoals het begin van de winter- en zomeruitverkoop, respectievelijk de eerste zondag in januari en de eerste zondag in juli.

Uitverkoop in België
In België wordt de uitverkoop Solden genoemd. Er is een wintersolden, die begint op 2 of 3 januari. De wintercollecties worden tot 31 januari voor flink lagere prijzen verkocht. Je kunt tijdens de uitverkoop tientallen procenten korting krijgen op kleding en schoenen. Net als in Nederland loopt e korting op naarmate de uitverkoop op zijn eind loopt. Ditzelfde geldt voor de zomersolden, die begint op 1 juli en gedurende de hele maand geldt. Als 1 juli op een zondag valt is dat voor veel steden een goede reden voor het vaststellen van een koopzondag.

Outlet malls in België
Ook in België heeft het fenomeen Outlet Mall zijn intrede gedaan. In een outlet mall verkopen fabrikanten van kleding en schoenen een deel van hun collectie voor flink lagere prijzen dan normaal gesproken in de winkel. Maasmechelen Village is in Nederland de bekendste Belgische outlet mall, ongetwijfeld omdat deze plaats dicht bij de Nederlandse grens ligt. McArthur Glen Designer Outlet Luxembourg is ook nog een optie als je met vakantie bent in het zuiden van België, deze outlet ligt vlakbij de grens met Luxemburg.

De markt in België

Markten af struinen vinden veel toeristen het toppunt van cultuur snuiven in een onbekende stad. De bekendste markt voor Nederlanders is ongetwijfeld de Vogeltjesmarkt in Antwerpen die iedere zondag wordt gehouden. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden worden hier gelukkig nog maar weinig levende vogels en pluimvee meer verkocht. Je vindt er een bonte verzameling van kramen waar echt werkelijk alle branches vertegenwoordigd zijn.

Ook in Gent kun je de markt afstruinen, en wel drie dagen achter elkaar. Op vrijdag tot en met zondag kun je terecht op de Brocante Markt St. Jacobs. In verschillende steden worden regelmatig rommelmarkten gehouden. De bekendste is die van Waterloo. De Belgische evenknie van de Zwarte Markt in het Nederlandse Beverwijk vind je bij Tessenderlo. De Zwarte Markt bij Tessenderlo is ook onder Belgen erg geliefd.

Veel Nederlanders die België bezoeken doen dat om twee redenen: Allereerst de vele goede restaurants waar je kunt genieten van een Bourgondische maaltijd met een goed glas bier. En ten tweede vanwege de uitgebreide mogelijkheden om te shoppen. De populairste stad om te winkelen is Antwerpen, om de eenvoudige reden dat deze plaats dicht bij de Nederlandse g grens ligt. Maar ook in plaatsen als Brugge, Brussel, Hasselt en Luik kun je prima winkelen. Alle steden hebben voor iedereen wat te bieden. Of je nu houdt van luxe haute couture of van gezellig winkelen voor een leuk prijsje, de Belgische winkelsteden heten je van harte welkom.

Winkelen in Antwerpen

Reizen naar Antwerpen doe je eenvoudig per trein. Er rijdt ieder uur een internationale trein vanuit Nederland naar Antwerpen en Brussel. Het grote voordeel is dat je geen parkeerplaats voor je auto hoeft te zoeken. Antwerpen is de winkelstad bij uitstek.

De bekendste winkelstraat is de Meir, eenvoudig te bereiken vanaf het Centraal Station. De Meir verbindt drie wijken met elkaar waar je een grote verscheidenheid aan winkels kunt vinden. Je vindt aan de Meir vooral de bekende winkelketens die vaak ook in Nederlandse steden een vestiging hebben. Daar hoef je dus eigenlijk niet voor naar België.

Hoe heet de winkelcentra van Antwerpen?

In het stadscentrum zie je meer winkelcentra zoals Grand Bazar, Winkelcentrum Century en Nieuwe Gaanderij. Het grootste winkelcentrum van Antwerpen, het Wijnegem shopping center, ligt echter buiten het stadscentrum.

Luxe shoppen in Antwerpen

Wil je luxe shoppen dan bezoek je het Quartier Latin, waar je de modewinkels van Armani, Hermés en Gucci vindt. De Modewijk doet zijn naam eer aan, hier vind je de panden waar bekende Belgische ontwerpers hun creaties maken en verkopen.

Als je hier gaat shoppen is de kans aanwezig dat je bekende Nederlanders of Belgen tegenkomt, want menig celeb of lid van een koninklijk huis doet hier inkopen. Is de bestedingslimiet van je creditcard wat lager, bezoek dan de wijk Wilde Zee. Ook hier kun je prima winkelen maar voor wat aangenamere prijzen. Natuurlijk is een bezoek aan de beroemde Vogeltjesmarkt ook altijd een aanrader.

Shopstad Brussel

Brussel is een echte aanrader als je niet op zoek bent naar de bekende ketens die je in elke grote stad vindt. Als jij je inkopen bij H&M net zo lief in Nederland doet, moet je zeker eens naar Brussel gaan. Hier vind je een grote verscheidenheid aan winkels. Er wordt zeker niet alleen kleding verkocht, maar ook veel kunst en antiek en vintage artikelen die je niet zo snel ergens anders vindt. Leuke en unieke winkels vind je aan het Sint Goriksplein.

Wil je op zoek naar luxe, of alleen maar de etalages bekijken, dan moet je zeker naar de Avenue Louise of de Rue Antoine Dansaert. Aan de Kartuizerstraat 17 vind je Hunting en Collecting. Een heel leuke en bijzondere winkel die van alles verkoopt van kleding tot schoenen en tassen en andere accessoires. Omdat in deze winkel niet per definitie de bekende merken worden aangeboden is dit de ideale plaats om iets unieks op de kop te tikken.

Gezellig shoppen in Gent

Gent staat bekend om zijn grote wandelgebied in het centrum. Dit is het grootste auto- en fietsvrije winkelgebied in heel Vlaanderen. Heerlijk ongestoord winkelen zonder voortdurend te hoeven opletten op het verkeer. De winkels zijn te vinden in een viertal grotere winkelstraten, maar vergeet ook zeker niet de kleine straatjes waar vaak de leukste kleine winkeltjes zitten. Ook overdekt winkelen is mogelijk, en wel in het Shoppingcenter Gent Zuid. Hier zijn circa 40 winkels verzameld op drie verdiepingen. De Veldstraat is populair omdat je er gezellige terrassen vindt.

Deze straat is onderdeel van de langste winkelstraat van Gent. Wil je eens wat anders dan de bekende ketens en de drukte, begeef je dan naar de winkels in de omgeving Serpenstraat-Baudelostraat-Oudburg. Hier vind je de leukste kleine winkeltjes met een zeer verrassend aanbod.

De Vlaanderenstraat is dé placet to be als je van luxe houdt. Hier zijn de betere winkels van Gent te vinden. Zien en gezien worden in de Vlaanderenstraat is het devies voor de rich and famous. Een aanrader voor mensen die van leuke en tijdloze kleding houden vind je aan de Zuivelbrugstraat nummer 8. Maaike Kleedt is het adres voor kleding voor een bijzondere gelegenheid, maar die je daarna nog gewoon kunt blijven dragen.

Winkelen in het oude Brugge (aanrader)

Brugge is één van de mooiste oude steden van België. Veel Nederlanders die een weekendje naar België gaan combineren Gent en Brugge met elkaar. In Brugge vind je prachtige historische gebouwen die het winkelen een bijzondere ambiance geven. In de vele kleine straatjes vind je bijzondere winkels met een uiteenlopend assortiment. Als je graag de bekende ketens bezoekt dan moet je in de Steenstraat zijn of in de Noordzandstraat. De Zara, de H&M en C&A kun je hier bezoeken. Wil je liever wat anders, dan zit je goed in de Philipstokstraat of de Vlamingstraat.

In de Vlamingstraat zit onder andere de beste chocolatier van België. Je kunt Brugge eigenlijk niet bezoeken zonder naar huis te gaan met de beroemde Belgische chocolade. De Sint Jacobsstraat mag je ook zeker niet overslaan, hier zitten heel bijzondere kleine winkeltjes met verrassende artikelen. Ben je met je man op stap? Breng dan een bezoek aan Lilola in de Langestraat 47B. Terwijl jij je ogen uitkijkt bij de kleding, schoenen en accessoires wordt je man getrakteerd op een heerlijk kopje koffie.

Shoppen in modestad Hasselt

Hasselt is niet alleen qua grootte de vierde winkelstad van België maar is ook de plek waar je moet zijn als je van mode houdt. Hasselt draagt als bijnaam Hoofdstad van de Smaak. Deze bijnaam dankt Hasselt aan de mooie en luxe winkels die zich allemaal op loopafstand bevinden. Hasselt is geen grote stad en dat heeft zo zijn voordelen. In de luxe boetieks en speciaalzaken vind je de laatste modetrends en accessoires zodat je er weer helemaal volgens de laatste mode bij zult lopen.

Iedereen met smaak en gevoel voor stijl shopt zijn kleding graag in Hasselt. In een straal van ongeveer 800 meter vind je alle winkels en dat zijn er toch nog ruim zeshonderd. Kleine boetiekjes waar je terecht kunt voor speciale items die niet iedereen heeft, maar ook de bekende winkelketens zoals de H&M en de Zara vind je in Hasselt.

Er is dus voor iedereen iets te vinden en ook voor elk budget. Op het adres Dorpsstraat 37B vind je Paplou, een winkel waar je retro kleding kunt shoppen voor het hele gezin. Maar niet alleen kleding, ook schoenen en accessoires worden hier verkocht. En als je een nieuwe outfit hebt uitgezocht kun je je aankoop voltooien met de aankoop van echte Belgische chocolade.

Proef de Waalse sfeer in Luik

Luik, in het Frans aangeduid als Liège, ligt in het oosten van België en staat vooral bekend als industriestad. Maar vergis je niet, je kunt in Luik echt prima winkelen. Speciale winkels en bijzondere kleine zaakjes vind je vooral in het oude deel van de stad, Coeur Historique. Wil je het wat moderner en ben je op zoek naar de winkels die in elke grote stad vertegenwoordigd zijn, dan moet je je begeven naar Centre Carré. Hier vind je de belangrijkste winkelstraten van Luik, Rue du Pot d’or en Vinâve d’Ile. Hier vind je de grote en bekende modeketens, maar als je op zoek bent naar wat bijzonders dan moet je de zijstraatjes zeker niet overslaan. Hier zitten bijzondere boetieks en speciaalzaken met unieke items. Passage Lemonnier is één van de oudste winkelgalerijen van België.

Je vindt de ingang aan de Vinâve d’Ile. Ben je na een middag winkelen moe van het slenteren en shoppen, dan is Rue Saint Paul een goede eindbestemming. Hier vind je veel goede restaurants maar ook bijzondere delicatessenzaken met heerlijke producten. Ben je op zoek naar echt iets aparts, houd je van trendy en hip? Loop dan zeker binnen bij Duck. Een kledingwinkel voor hem en haar met zowel grote als minder bekende merken in de rekken. Bijzonder aan Duck is dat je je uitgezochte kleding kunt passen in heel speciale paskamers. Je vindt Duck aan de St. Adalbert 18.

Gezellig winkelen in Leuven

In Leuven kun je winkelen in een autovrij gebied, dit maakt het shoppen wel zo relaxt. De Bondgenotenlaan is de langste winkelstraat van Leuven, je vindt hier een kilometer lang winkels bij elkaar. Dat niet alleen, het is een bonte verzameling van allerlei soorten winkels. Naast een boetiek met exclusieve mode kan zomaar een souvenirwinkel zitten.

En naast een winkel met budgetkleding kan je een zaak met exclusieve en dure tassen vinden. Deze straat biedt zo dus iets voor elke shopper en voor elk budget. Ben je moe en hongerig geworden na het winkelen? Dan loop je de Muntstraat in waar je in historische huizen gezellige restaurantjes kunt vinden. Aan de Parijsstraat 44 vind je Hippo!Royale, een wat aparte naam voor een winkel waar je de leukste retro jurken kunt shoppen. Uiteraard niet tweedehands maar gewoon nieuw. Dus heb je zin in wat anders dan het gebruikelijke dan moet je hier zeker even binnen lopen.

Schuiven naar boven