Belgische kust aan de zee

België heeft weliswaar een veel kortere kustlijn dan Nederland, maar toch zijn de badplaatsen in België zeer populair, ook onder Nederlandse vakantiegangers. De Belgische stranden bestrijken ongeveer 65 kilometer lengte. Langs de kust liggen zo’n 15 badplaatsen met over het algemeen veilige stranden. Je kunt hier een heerlijke een vakantie of weekendweg doorbrengen met je gezin.

Bekijk het aanbod van hotels en overige accommodaties aan de kust in 2023 of 2024.

Ook voor jonge kinderen zijn de stranden op veel plaatsen veilig. Het water is direct aan de kust op de meeste plaatsen ondiep. Op sommige stranden vind je strandwachten die waken over de veiligheid van de badgasten. Een handig vervoermiddel langs de kust is de tram, deze verbindt veel van de Belgische badplaatsen met elkaar. Op veel stranden zijn honden toegestaan, soms alleen op bepaalde tijdstippen. Dit staat dan duidelijk met borden aangegeven of informeer op uw vakantieadres naar de regels ter plaatse.

Top 3 badplaatsen in België 2023

Langs de 65 kilometer zandstrand langs de Belgische kust liggen vijftien badplaatsen. Elk van hen heeft zijn eigen karakter en sfeer. Het lange zandstrand dat langzaam afloopt in zee is ideaal voor kinderen. Elke badplaats heeft een bewaakt gebied met strandwachten. Vakantiegangers kunnen genieten van gezonde zeelucht rijk aan jodium en zout.

De Belgische kust biedt een scala aan sportieve en recreatieve activiteiten; u kunt er zeilen, vissen, een fiets of een trolley huren.

De zomer is de drukste tijd aan de kust. Maar ook andere seizoenen hebben hun charmes, al hoort zonnebaden daar niet bij. Aan de kust zijn er veel mogelijkheden.

Oostende, De Haan en Blankenberge

Oostende is met zijn ruim 70.000 inwoners de grootste plaats aan de Belgische kust en de enige met stadsrechten. Oostende is ook in Nederland één van de populairste Belgische badplaatsen. Maar de bezoekers van Oostende genieten niet alleen van het strand en de zee. Oostende staat ook bekend om zijn vele musea en expositieruimtes. Verder is het de thuishaven van het legendarische zeilschip De Mercator, dat voor toeristen is te bezoeken. In de Casino Kursaal treden regelmatig bekende artiesten op, zowel nationaal als internationaal. Het Filmfestival van Oostende is ook buiten België bekend. In Oostende vind je voldoende mogelijkheden om te overnachten en er zijn vele goede restaurants in de stad. Oostende wordt jaarlijks door ruim een miljoen toeristen bezocht, en dan gaat het alleen om de mensen die er overnachten. Daarnaast is Oostende ook zeer populair voor dagtoerisme, zeker als het weer een bezoek aan het strand mogelijk maakt.

Wie van musea houdt kan in Oostende zijn hart ophalen. De stad herbergt diverse musea waaronder het museum voor Volkerenkunde en het museum voor Schone kunsten dat in 2008 fuseerde met het Provinciaal Museum tot het Museum aan Zee. In de badplaats De Haan kun je genieten van de heerlijke Belgische stranden. Blankenberge vind je de Belgische vestiging van Sea Life, waar je verschillende zeedieren kunt bewonderen in een zoveel mogelijk natuurlijk nagebootste omgeving. In Blankenberge vindt ook het jaarlijkse popfestival Zand plaats.

De Panne, Nieuwpoort en Oostende

Gerekend vanaf de grens met Frankrijk is De Panne de eerste Belgische badplaats. De Panne is van historisch belang, want Koning Leopold I, de eerste Koning der Belgen, zette hier voet op Belgische bodem in 1831. Een monument in De Panne herinnert aan deze gebeurtenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin België werd bezet door de Duitsers, was het belangrijkste hoofdkwartier van het Belgische leger gevestigd in De Panne. De volgende plaats op je route langs de kust is Nieuwpoort. Hier kun je genieten van heerlijke zeevruchten in verschillende goede restaurants. Vervolgens komen we aan in Oostende, één van de bekendste badplaatsen van België. In Oostende staat het huis van de bekende Belgische schilder James Ensor, dit is te bezichtigen door toeristen. Verder kunt u een bezoek brengen aan het bekende schip Mercator, niet meer in de vaart sinds 1960 maar als toeristische attractie afgemeerd aan de kust bij Oostende. Voordat de Mercator met pensioen ging maakte dit zeilschip vele legendarische reizen. De Mercator overleefde de Tweede Wereldoorlog en diende jarenlang als opleidingsschip.

Zeebrugge en Knokke-Heist

Zeebrugge is één van de bekendere kustplaatsen van België. Hier bevindt zich een kunstmatig aangelegde haven, waar ook grote zeeschepen die de oversteek naar Engeland maken kunnen aanmeren. Ook Zeebrugge heeft uiteraard een heerlijk strand. Hier wordt ook de vangst van de Belgische vissers aan land gebracht, Zeebrugge heeft een grote vismarkt. Knokke-Heist is geen stad, het is een verzameling van meerdere kleine dorpen. Dit komt ook terug in het karakter van deze gemeente, het leven gaat er rustig zijn gang. Toeristen reserveren hier een vakantievilla of hotelkamer om vanuit Knokke-Heist de Belgische kust te gaan verkennen.

De Haan

De Haan is niet echt een badplaats waar veel dagjesmensen komen. Het merendeel van de toeristen die in De Haan neerstrijken heeft er een appartement of vakantiehuis gehuurd. Het grote vakantiepark van Sunparks is hier voor een groot deel voor verantwoordelijk. Dit park is van alle gemakken voorzien, er is onder andere een groot subtropisch zwemparadijs. Maar als je van echt strand houdt dan ga je natuurlijk een dagje naar de kust. Hier vind je in de zomermaanden meerdere beachclubs waar je tot in de kleine uurtjes terecht kunt. Verder kun je in de omgeving van De Haan prachtige wandel- en fietstochten maken. De Haan wordt vooral bezocht door mensen die er voor een weekend, midweek of langer een verblijf hebben gehuurd. Veel Vlamingen hebben een vakantiehuis in De Haan. Hier maken ze zelf gebruik van maar deze huizen worden ook vaak verhuurd aan toeristen.

Bredene

Bredene wijkt een beetje af van de andere bekende badplaatsen van de Belgische kust. Hier vind je geen drukbezochte boulevard met horeca en hoge torens van hotels. Bredene is vooral het domein van kampeerders. In geen enkele andere Belgische badplaats vind je zo veel campings als in Bredene, het zijn er meer dan dertig. Deze campings zijn gelegen in het toeristische deel, dat ook wel wordt aangeduid als Bredene-Duinen, omdat de bebouwing door middel van een brede duinstrook van het strand en de campings wordt gescheiden. Bredene is de enige Belgische kustplaats met een naaktstrand. Het is maar een klein gedeelte van het strand, op ongeveer 350 meter strand liggen op warme zomerdagen soms wel duizend mensen te genieten van de zon. Het is dus wel dringen voor een plekje. Voor Nederlanders met heimwee is het wellicht een geruststelling dat Bredene een filiaal van de oer Hollandse Albert Heijn heeft. Het assortiment is vergelijkbaar met de filialen in Nederland.

Natuur aan de Belgische kust

Ook natuurliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken aan de Belgische kust. Als je niet van een traditionele strandwandeling houdt dan kun je ook de bossen opzoeken, of één van de natuurreservaten. Zo kun je het natuurreservaat De Westhoek bezoeken of De Fonteintjes, een natuurgebied met mooie flora en fauna. De bossen achter het strand van De Haan nodigen uit tot heerlijke wandelingen en fietstochten.

Kom tot rust in een wellness centrum
Voor vakantiegangers die tijdens hun verblijf aan de Belgische kust eens lekker verwend willen worden zijn er verschillende wellness centra te vinden in de kustplaatsen. De bekendste zijn het Bloso Wellness– en Saunacentrum in Blankenberge en de wellness die wordt aangeboden in de verschillende Sunparks rond de plaats De Haan. Gasten van deze parken kunnen gratis gebruik maken van deze faciliteiten, maar ook als je er niet verblijft kun je er tegen betaling terecht. Deze wellness is zeer uitgebreid en biedt vele faciliteiten. Ook kun je er schoonheidsbehandelingen reserveren zodat als herboren weer terugkomt in Nederland.

Met de kinderen naar de Belgische kust

De Belgische kust is bij uitstek geschikt om een vakantie met de kinderen door te brengen. Natuurlijk kunnen ze zich aan het strand prima vermaken met zand en zee. De kust leent zich ook prima voor diverse watersporten zoals surfen, waterskiën en zeilen. Zwemmen in zee is mogelijk, mits je een goede zwemmer bent en niet te ver van de kust gaat. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan het bekende pretpark Plopsaland dat in de buurt van De Panne te vinden is. In Arizona vind je een grote strandspeeltuin. In Blankenberge is het automuseum Autodrome gevestigd, zowel voor kinderen als voor volwassenen leuk om te bezoeken.

Bourgondisch genieten aan de Belgische Kust

De Belgen staan er om bekend dat ze van lekker eten houden. Een snelle hap is eigenlijk een beetje taboe voor onze zuiderburen, ze houden van uitgebreid genieten aan tafel. Dit zie je ook terug in de restaurants aan de kust. Je kunt er heerlijke vis- en vleesgerechten bestellen, met zorg klaargemaakt en met liefde geserveerd. In alle Belgische badplaatsen vind je uitstekende restaurants, als je in een hotel logeert kun je je laten adviseren over een goed restaurant in de buurt of vraag het aan de plaatselijke bevolking. Maar wil je genieten van de echte Belgische frieten dan kan dat natuurlijk ook. In alle Belgische kustplaatsen vind je op meerdere plaatsen een Frituur.

Zoals je ziet heeft de Belgische kust veel te bieden. Of je nu een zonaanbidder bent, een natuurliefhebber of liever cultuur snuift in de Belgische badplaatsen, iedereen geniet van een vakantie aan zee in België. Er zijn diverse accommodaties die je kunt boeken voor je verblijf, variërend van een knusse Bed & Breakfast tot een vijfsterrenhotel. Heb je liever alle vrijheid dan kun je je kiezen voor één van de vele vakantiebungalows en –villa’s, zowel op parken als volledig zelfstandig.

Schuiven naar boven