Nationale loterijen in Belgie

Welke officiële loterijen hebben ze in Belgie? Belgie.info geeft antwoord op deze vragen. De Nationale Loterij in België, opgericht op 6 juli 1964, die is verantwoordelijk en richt zich op loterijen en kansspelen​​​​. Met ruim 400 medewerkers zijn zij verantwoordelijk voor de openbare loterijen dit omvat trekkingsspelen, krasspelen en e-games.

Zowel in 750 fysieke winkels als online kun je loten kopen voor de trekkingen van de diverse loterijen of krasloten kopen. Het spel wat het meest gespeeld wordt in Belgie is de EuroMillions en de Belgische Lotto. Naast de nationale loterijen kun je online ook steeds eenvoudiger loten kopen voor tal van andere Europese loterijen. Wat zal in 2024 veelal gespeeld worden en welke jackpot prijzen worden er gewonnen in Belgie?


Speel de grootste loterij van Europa online.

Op dit moment van schrijven is België niet aangesloten bij deze loterij. De enige optie om loten te kopen is dan online.

Speel Amerikaanse loterijen Powerball of Mega Millions


Populairste trekkingsspelen in België

Onderstaand de meest gespeelde loterijen in België van het afgelopen jaar. De Lotto blijft het meest geliefde trekkingspel onder de Belgen. Voor wie op zoek is naar een extra dosis spanning zijn er de internationale loterijen zoals EuroMillions en Vikinglotto. Voor dagelijkse loterijen zijn er opties zoals Joker+, Keno of Pick3. Bovendien trakteert de Nationale Loterij haar spelers regelmatig op speciale trekkingen, ook in 2024 kom er speciale trekking op: een vrijdag de 13e, Valentijnsdag, Kerstmis en Nieuwjaar, wat een extra kans biedt op een aantrekkelijke Jackpot.


Loterijen nieuws

In Belgie is er een aanklacht gedaan in april 2024 over de reclame van de nationale loterij. Volgens de klager is dit misleidend, omdat de tekst suggereert dat men een kans van 1 op 2 heeft om de hoofdprijs te winnen, terwijl het in werkelijkheid gaat om enige winst te maken met een kans van 1 op 2, niet noodzakelijkerwijs de hoofdprijs.

Beslissing Jury in eerste aanleg: Beslissing tot wijziging/stopzetting

In eerste aanleg heeft de aanklager deze klacht voorgelegd aan de Jury voor Ethische Praktijken in reclame (JEP). Voor zover hier nodig heeft de klager ook de betreffende e-mailing voorgelegd. Daarin staat de onderstaande zin vermeld: “Met dit nieuwe aanbod hebt u 1 kans op 2 om elk jaar € 2.000 tot € 5.000 te winnen” De Jury heeft besloten tot wijziging of stopzetting van de reclame vanwege de misleidende aard van deze bewering.


Doel en missie Belgische Nationale loterij

De Nationale Loterij van België heeft als doel en missie om op een maatschappelijk verantwoorde, betrouwbare en veilige manier kansspelen aan te bieden aan de Belgische burger. In essentie streeft de Nationale Loterij van België ernaar om op een verantwoorde en ethische manier kansspelen aan te bieden, terwijl ze tegelijkertijd een positieve impact hebben op de Belgische samenleving door middel van hun financiële bijdragen aan diverse maatschappelijke initiatieven.

de Nationale Loterij valt niet onder het toezicht van de Kansspelcommissie (KSC), daar ze niet onder de Kansspelwet van 7 mei 1999, maar onder de wet van 19 april 2002 valt, welke de werking en het beheer van de Nationale Loterij rationaliseert.

Bekijk hier het recentste jaarverslag


Maatschappelijke Verantwoordelijkheid

Een van de kernwaarden van de Nationale Loterij is om op een maatschappelijk verantwoorde manier te opereren. Dit betekent dat ze streven naar een evenwicht tussen het genereren van inkomsten en het beschermen van de speler tegen de mogelijke negatieve effecten van gokken.


Financiële feiten en cijfers loterijen in Belgie

De Nationale Loterij genereert inkomsten die gedeeltelijk worden teruggestort naar de Belgische maatschappij. Een aanzienlijk deel van de inkomsten wordt gebruikt om maatschappelijke projecten te financieren op gebieden zoals cultuur, sport, wetenschappelijk onderzoek, jeugd, en andere sociale initiatieven.

De Nationale Loterij heeft in haar aanbod verschillende productgroepen. In 2022 bereikte zij een omzet tussen haar drie producten: Lotto (€445 miljoen), EuroMillions (€505 miljoen), en krasloten (€450 miljoen)​​. Bovendien werd in dat jaar bijna €1 miljard uitgekeerd aan winnaars, een recordbedrag in de geschiedenis van de Nationale Loterij​

Veilige Spelomgeving

De bescherming van de spelers staat centraal in de missie van de Nationale Loterij. Ze promoten verantwoord gokken en bieden hulpmiddelen en middelen om problematisch gokgedrag te voorkomen en aan te pakken.


Spelaanbod Belgische Nationale loterij

Krasspelen in Belgie

In België kun je legaal deelnemen aan 4 krasspelen namelijk winforlife, subito, presto, en Cash. Win4life heb je in 4 prijscategorien namelijk 1, 3, 5 en 10 euro. Waag nu je kans om al je wensen waar te maken door Win for Life te spelen. Je moet de 2 spelzones open maken op jouw biljet en wie weet verschijnt er elke maand tussen € 500 en € 5.000 extra op jouw rekening.

Woohoo-spellen

Op zoek naar een korte pauze in je hectische dag? Voor een kleine inzet, beginnend bij € 0,05, kun je online genieten van onze diverse Woohoo-spellen. Beleef avonturen zoals schatzoeken in piramides, draaien aan het Rad van Fortuin of de zoektocht naar de gouden pot aan het eind van de regenboog. Met Woohoo zijn spanning en amusement gegarandeerd!

Euromillions loterij

EuroMillions wil de grootste loterij in Europa worden, en lijkt zeker zijn doel te bereiken. Net zoals grote internationale loterijen als de Mega Millions en Powerball komt de Euromillions goed in de buurt met haar jackpot van maximaal 240 miljoen euro. Met de Euromillions kun je dus echt schandalig rijk worden althans dat beweert de Nationale loterij Belgium.

De grootste van Europa en meest bekende loterij van ons, met jackpot prijs van max 240 miljoen. Deze is recentelijk nog gewonnen in Oostenrijk in 2023.

euromillions winnaar uit belgie met cheque van jackpot in zijn handen

Extra my bonus Euromillions

De Belgische euromillions organiseert naast het basislotto een speciaal trekking, genaamd ‘My Bonus’. Dit geeft u extra kans om geld te winnen. Elke week winnen ongeveer 600 spelers het mooie bedrag van € 500. Meerdere keer per jaar verdienen meer dan 1000 mensen € 10. 600 spelers in België winnen elke week €500 (200 op dinsdag, 400 op vrijdag) dankzij hun Mijn Bonuscode. Bovendien winnen duizenden spelers in België meerdere keren per jaar € 10 met MyBonus.

Eurodreams

Eurodreams is een nieuwe lotto van de Euromillions. Als deelnemend land organiseert Belgie dit ook. Je kan hierbij prijzen winnen van 30 jaar, geen jackpot maar dus maandelijks een geldbedrag van 20.000 euro.

E- Games

Of speel en van de populaire E-games bij de Nationale loterij Belgium. In België verwijst de term “e-games” vaak naar elektronische spellen, ook wel bekend als videogames. Dit kunnen spellen zijn die gespeeld worden op verschillende platforms, zoals pc’s, gamingconsoles, en mobiele apparaten. Het landschap van e-games in België is vrij divers, variërend van casual games tot competitieve e-sports.

E-sports in België

E-sports hebben ook aan populariteit gewonnen in België, met competities en toernooien voor games zoals “League of Legends”, “Counter-Strike: Global Offensive”, en “FIFA”. Er zijn verschillende e-sportteams en -organisaties in België die nationale en internationale evenementen bijwonen.

Sommige e-games bevatten in-game aankopen of “loot boxes”, waarvan de inhoud willekeurig is. Dit heeft in verschillende landen, waaronder België, geleid tot discussies over de vraag of deze elementen als gokken moeten worden beschouwd.

overzicht games aangeboden door de nationale loterij Belgie

Scoore.be sportweddenschappen

Bij Scoore nemen ze fair play zeer serieus. Elke atleet is belangrijk voor ons. Daarom steunen we tal van sportevenementen en goede doelen. Zo creëren we onze kansen, zoals alle andere spelen van de Nationale Loterij. Scoore blijft onderdeel van de Nationale Loterij. Door te investeren in een nieuw crypto platform hoopt Nationale Scoore verder te ontwikkelen in 2023.


Woohoo-computerspelletjes

Woohoo-computerspelletjes zijn een reeks online spellen aangeboden door de Nationale Loterij van België. Deze spellen zijn exclusief online beschikbaar en bieden een variëteit aan spelervaringen, van korte, geanimeerde loterijspellen tot uitgebreide digitale bordspellen zoals Monopoly.

DAE Studios, een bedrijf dat samenwerkt met de Nationale Loterij, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze spellen. Zij werken aan het creëren van creatieve en boeiende webgames voor het Woohoo-platform. Hun benadering omvat het coachen van deelnemers in de kunst van snelle gameprototyping en het bieden van ondersteuning aan teams die potentieel tonen in hun spelconcepten.

De inzetten kunnen geplaatst worden tussen de 0,25 en 5 euro per spel


Winnaarsverhalen Lotto

Al 34 Lotto-miljonairs in 2023 bij de Lotto. De nationale loterij doet goed haar werk valt ons op. Zo stijgt zowel het prijzengeld als het aantal winners al 3 jaar op rij valt ons op.


Conclusie Belgische loterijen

Onderstaande wordt officieel georganiseerd door de Nationale loterij in Belgie. Onze conclusie is dat zij een groot en breed aanbod hebben. Van dag tot week loterijen, moderne e-games, kraskaarten en woohoo spellen. Veel meer keus en smaak als bijvoorbeeld in Nederland.

Trekkingsspelen

 • Lotto
 • Joker
 • EuroMillions
 • Joker+
 • Keno
 • Pick 3
 • Vikingloto
 • Eurodreams (nieuw 2023)

Krasspelen

 • Win For Life
 • Subito
 • Presto
 • Cash
 • Woohoo

E-games

 • Schattenjacht
 • Spaarpot Smash
 • Bingo Magico
 • Rabbits Run

De Nationale Loterij streeft ernaar om betrouwbare en eerlijke kansspelen aan te bieden. Ze waarborgen de integriteit van hun spellen en zorgen voor transparantie in hun operaties.

Schuiven naar boven